My Test Lab: 15-dec-2006

vrijdag 15 december 2006

Bloggen voor je boterham? Het kan wél...

Problogger Darren Rowse vroeg collega bloggers wat zij in november met Google AdSense hadden verdiend. Vandaag publiceerde hij de uitkomsten van een poll waaraan 732 bloggerts deelnamen. De meesten kwamen niet boven een schamele 10 dollar. Maar toch, 23 deelnemers beweerden dat ze vorige maand meer dan 10.000 dollar hadden verdiend. Geen kattenpis! En dan te bedenken dat dit exclusief allerlei neveninkomsten is. Tuurlijk is het maar de vraag in hoeverre deze uitkomsten stroken met de werkelijkheid. Helaas is niet te achterhalen om welke topblogs het gaat. Benieuwd naar mijn resultaten?

Onlangs werd ik er fijntjes op gewezen dat Google verbiedt om je AdSense inkomsten te publiceren. Kan me daar wel iets bij voorstellen, omdat ze voor adverteerders nou eenmaal een veilingsysteem hanteren. Dus ik zal me in de toekomst iets minder concreet uitlaten. Maar voor dit moment mag je gerust weten dat mijn blog nog géén stuiver heeft opgeleverd. Zélf verbaasd me dat overigens niks. Zeker niet omdat het qua bezoekersaantallen nou niet echt stormloopt. En daarvan komt ook nog eens de helft uit het buitenland, terwijl de advertenties op de Nederlandse markt zijn gericht.

Ach, ik verwacht ook niet dat dit blog ooit echt iets gaat opleveren. Daarvoor is het ook te breed van opzet. Wil je serieus geld verdienen met bloggen, dan kun je jezelf maar beter richten op één specifiek onderwerp. En dan nog... Met alleen wat advertenties red je het waarschijnlijk niet. Je zult heel creatief na moeten denken hoe je allerlei extra bronnen aan kunt boren. Boeken, lezingen, consultancy, events... een succesvol blog is er een prima springplank voor. Maar alleen van bloggen kun je lastig rondkomen. Zeker als je jezelf beperkt tot het Nederlandse taalgebied. Dus misschien toch eerst maar eens die cursus Engels volgen voordat je definitief besluit om je baan op te zeggen om een carriere als blogpro te beginnen.

Lees verder...