My Test Lab: RSS Feed: wél of niet!?

maandag 18 december 2006

RSS Feed: wél of niet!?

Voor wie meerdere blogs wil blijven volgen zijn RSS Feeds een uitkomst. Want dankzij deze feeds, waarop je jezelf gratis kunt abonneren, hoef je de blogs niet langer meer te bezoeken om op de hoogte te blijven. Met behulp van een feedreader (zit steeds vaker standaard in je browser), kun je direct de laatste postings van je favoriete blog lezen. Voor My Test Lab heb ik een extra feed aangemaakt via Bloglines, een gratis online feedreader. Via de button aan de rechterkant kun je jezelf eenvoudig op de feed van dit blog abonneren. Ik kijk het even aan, maar eerlijk gezegd twijfel ik nog of ik de feed-functionaliteit wel wil blijven bieden...

Er is veel voor te zeggen om het je lezers zo makkelijk mogelijk te maken. Maar als je geld met je blog wil verdienen, dan heb je liever dat iedereen regelmatig je blog bezoekt. Tenslotte wil je dat er ook tekstlinks en/of banners wordt geklikt. Nu is wel mogelijk om aan je feeds wat advertising toe te voegen, maar dat levert volgens mij toch een stuk minder respons en méér irritatie op. Feedlezers zijn serieus geinteresseerden en heel gerichte lezers. Die zitten nóg minder op reclame te wachten dan de gemiddelde bezoekers van je blog.

Een optie is om in plaats van een 'full feed' een verkorte feed te geven. De feedlezer krijgt dan alleen de kopregel en de eerste paar regels van je posting te zien. Wil hij het héle verhaal lezen, dan kan hij zo vanuit zijn feedreader naar het volledige artikel doorklikken. Momenteel heb ik er bewust voor een 'full feed' gekozen. Maar als naar verloop van tijd blijkt dat dit ten koste van de bezoekersaantallen gaat, dan overweeg ik om e.a. om te zetten naar een verkorte feed. Is het je er puur om te doen dat je postings door zoveel mogelijk mensen worden gelezen, dan verdient een full feed uiteraard de voorkeur.

0 reacties: